I'm back!

Wednesday, December 2, 2009
Erm...dah lama rasanya x jenguk blog ni kan..lately a bit bz..+ dengan kekurangan rasa nak 'merapu' membuatkan blog nie lama ja sepi..hehehe!! banyak jugak benda yang happened dalam tempoh 'berkurung' nie..

First:
 End of october ada buat skit birthday celebration ngan member keje..rite after balik sekolah..x jauh mana pun kat pizza hutt depan sekolah tu jer..x dapat celebrate ngan hubby coz dia offshore that time..so celebrated ngan friends je..Naufal pun waktu tu kat kampung..



2nd:
November tu bz ngan job kat skolah sebab dah hujung tahun..so banyak benda nak kena settled b4 cuti sekolah..nak2 pulak jadi guru kelas nie kan..macam2 nak kena handle..last day of school pun macam2 nak kena hand over so that next school session x kelam kabut..rasa mcm x cukup tangan pun ada jugak..analisa itu..analisa ini..data itu..data ini..mana dengan jamuan itu..jamuan ini..huru hara jadinya..hehehe!!! nasib baik semuanya sempat settle..

3rd:
We're working on buying a house..yup, umah sendiri..sekarang tengah work on the loan..blum settled yet..hopefully, akan segera approve..hehehe!! tapi umah tu hanya akan siap in 2 years time..lambat lagi..so, kena banyak bersabar la..as for the time being terpaksalah menyewa lagi..huhuhu!! kat mana umahnya? kat saujana utama nie jugak..dekat2 sini ja..hahaha!! semi D..cluster house..semoga impian nie tercapai, InsyaAllah..


Last:
Dan sekarang ni, aku sedang bersiaran terus dari kampung,hehehe!!! dah cuti sekolah kan..macam biasa lah..kami balik sini raya ke-2 ari tu..kebetulan tahun nie kami ada buat korban kat kampung..at first plannya aku balik berdua ngan naufal ja..coz hubby offshore, on duty..tapi, few days b4 balik hubby called kata dia bleh balik raya..keje dia kena postpond coz cuaca buruk..x bleh stay offshore..bad for them, good for us..hehehe!! so, dapatlah raya sesama..yeayyy!
Sekarang hubby pun dah balik bertugas..tinggalla kami berdua kat kampung..heaven je rasa dok kampung..hehehe!! tapi tu la, sekarang nie dalam hati ni dok risau gak sbb tgk cuaca yang x menentu..kejap2 hujan..berita pulak ckp banjir kat t'ganu tu..hubby pulak went offshore last monday aritu..until 2day pun x da news lagi..risau lahhhh!!!
hopefully everything will be ok..InsyaAllah...


Sedeyy..

Monday, October 26, 2009
"Sayang mama..Naufal ikut opah yek..Naufal x sihat sayang..nanti dah sihat mama ngan abah jemput yer sayang..jangan nangis sayang"

Selepas itu..aku tengok kereta berlalu pergi, tapi..aku masih terbayang-bayang lagi di mata bila dia menangis sambil berkata..
'ma..mai..mai aa..ma' 
aku sedey..aku menangis dan menangis lagi :(

Kisahnya..last friday balik jer dari sekolah terus amik naufal..balik umah tengok tv..aku pelik, apasai Naufal nie macam x active sangat..sebab normally kalau balik tu, x sempat apa terus men ngan mainan dia..but this time, dia lepak jer kat sofa..sambil dok tengok tv tu aku raba badan dia..eh,macam nak demam je Naufal nih! Then lepas aku pegang tu dia nangis and cakap, "ma..atit"..dah tu dok tunjuk2 mulut dia..ati aku dah risau bukan kepalang nih..aku suruh dia keluarkan lidah, "Naufal tunjuj..mama nak tengok sayang"..aku cakap.

Then, bila aku tengok..rupa2nya ada bintik putih kat lidah dia..terus x sedap ati sebab aku dah agak maybe jadi ulser..x tunggu lagi dah, terus aku bawak dia pegi klinik..doc check then cakap, bintik putih tu kat lidah and kat tekak dia..then kena masukkan ubat kat bontot sebab panas sangat badan dia..lagi la aku susah ati.. :( rasa nak nangis pun ada sebab tengok Naufal mcam flat sangat..bukan apa, aku tambah risau sebab lately asik terdengar kes sakit kuku dan mulut tu..jadi, sedikit sebanyak affected la jugak kepala otak aku ni..

Disebabkan sakit ulser tu, naufal x makan start balik dari klinik..susu pun x nak..asik minum air jer..tu pun nasib baik dia nak minum..dan sepanjang tempoh tu asik merengek je..nangis. aku pun bila tengok dia nangis, aku pun nangis jugak sebab rasa helpless sangat..jadi lagi susah sebab dia susah nak makan ubat..normally dia x da masalah nak makan ubat, tapi kali ni susah sangat..mulut pun x nak bukak..

Cuti aku pulak dah abis..kepala pun dah runsing pk macam mana ngan Naufal..tak kan nak hantar kat nursery? ish!! aku x nak hantar dia kat nursery..bukan time dia x sihat nie..aku takut org x layan dia nanti..takut nanti asik nangis jer..nanti lagi melarat..aku called PIL aku..sambil sebak2 tu aku cerita masalah aku and Naufal..then, PIL aku cakap..
"dah2, gee jangan susah ati..x pa, nanti abah ngan mak mai ambik Naufal..biaq kami tengok-tengokkan Naufal sementara ni..dah sihat esok gee mai ambik na..dah, jangan risau"..

Itu la yang jadi..sudahnya, petang semalam PIL aku bawak Naufal balik kampung sebab nak jaga Naufal yang x sihat..aku tau bila kat sana Naufal memang terjaga..aku x perlu risau..tapi ntah la, sekarang aku rasa sunyi sangat..ya la, dok sorang2..naufal x ada nie memang terasa sangat..aku ingat aku kuat..rupa-rupanya..lagi satu aku macam rasa bersalah pun ada sebab sepatutnya dia sakit aku yang jaga dia..tapi nie aku hantar dia kat kampung.. :(  tapi aku bukan sengaja nak lepas tangan..terpaksa..

"Ya Allah, sembuhkan lah anakku..dan moga cepatla masa berlalu..aku rinduuu.."
huhuhu.. :(

His new satisfaction!

Tuesday, October 20, 2009
Nak jugak..! Aku dalam kejelesan (eh,ada ke word nih??) Yup, jeles ni weh..why?? sebab Hubby dapat tool baru..Apa dia? Ni hah..


Blackberry..

Sbenarnya, he got this last 2 weeks..b4 dia went to offshore..kebetulan end of last month member dia nak balik Msia..so dia kirim kat member dia yang pegi States..lebih kurang 650 USD..sanggup tu, hish!!!! Dah dapat bukan main senyum lebaq lagi nih..tapi tu la,jenuh jugak nak set up coveragenya..nak kena activate itu ini..aritu siap kena berkampung lagi kat MAXIS, hehehe!!

Kata hubby aku, memang puas hati la guna..maunya x, kalau macam hubby aku tu nampaknya memang berbaloi sangat la sebab sesuai dengan jenis kerjanya..n salah satu feature yang dia suka is sebab bleh access the internet bila2 masa..lebih flexible gitu..x payah la nak usung laptop sana sini katanya..

Erm, aku dok kecek2 (minta la maksudnya) jugak nak guna..tapi bila dah try sehari dua, rasa macam leceh la pulak..pk2 balik, aku pun bukan in need sangat nak guna semua gadget yang ada kan..selalunya, aku banyak guna basic things ja..Tapi kalau nak bagi satu aku tadah ja dengan tangan terbuka, hahaha!! aiii...x kan x mau pulak kan, ya x?

*** bila la Hubby nak balik yek..buhsan la! ***




Birthday Naufal

Friday, October 16, 2009
PERHATIAN!!
This is actually N3 yang tertunda ok!! dah lama jd 'draft' nih..hehehe!!

Happy birthday, Naufal sayanggg!!
11 Oktober..yup!!! betul2!!! tarikh ni lah, 2 tahun lepas..jam 10.45 malam..aku selamat lahirkan Naufal..and yes, arini Naufal dah 2 tahun..yeayyyy!! sekejap ja aku rasa..macam baru ja aku lahirkan dia..tapi tup tap, sedar x sedar sekarang dah masuk 2 tahun dah dia..erm, jangan x tau k..sekarang nie boleh tahan perangainya..kira jenuh jugak la aku nak melayan..nak2 lagi kami kan berdua ja kat umah..so, kalau x dengan aku..dengan sapa lagi kan???..lagipun, kalau boleh aku nak dia rasa complete, walaupun abahnya jauh..huhuhu!!

Erm, cuma tu lah..aku macam ralat skit sebab birthday kali nie we all celebrate kat umah ja..itu pun sekejap ja b4 abahnya back 2 base coz actually dia on duty..plan asalnya memang nak spend masa kat luar..bawak naufal jalan2 ke apa ke..but wat to do, kebetulan dis morning keta ada problem skit..cari mechanic punya la susah, iya lah..dah sunday kan, kedai banyak yang tutup..huhuhu!! sudahnya, dok umah ja la...

Walau apa pun aku tetap rasa syukur sangat coz kami still dapat berkumpul..alhamdulillah..hubby pun dapat jugak balik walaupun sekejap..so x da lah kami berdua ja, and that was wat we did lah..celebrate kat umah, simple2 je..potong kek skit, then makan2..hah,jangan x tau si naufal siap pakai PJ lagi..hehehe!! 

Lawak skit time semua dok tunggu si Naufal tiup lilin..tau x? dah dekat setengah baru betul2 padam tau..bukannya apa, dia dok syok tiup..dah padam asik suruh bagi nyala balik..dah padam, suruh bagi nyala balik..maunya x sampai half candles tu..lastnya, dah puas tiup baru willing nak potong..and yup! of course lah berjaya dengan bantuan mamanya ok..kalau x sampai esok pun x bleh makan..hahaha!!

Overall, pada aku walaupun simple..tetap rasa happy and meaningful as well..hah, jangan x tau ok..aku dah pakat ngan hubby nih..lepas dia balik offshore nanti nak celebrate semula..but this time kena combine la ngan b'day mama..hahaha!! bleh gitu?..hehehehe!!


Naufal dengan b'day keknya!

So, here it is..

Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan buah hati mama..
Allah selamatkan kamu..

Happy birthday to you..
Happy Birthday to you..
Happy Birthday to Naufal..
Happy Birthday to you..

To sayang mama, Naufal..
Happy birthday sayang..semoga anak mama ngan abah murah rezeki..dirahmati dan diberkati Allah selalu..
semoga jadi anak yang soleh jugak ya..InsyaAllah..
mama ngan abah sayanggg Naufal, muahhh!!!

View yang x best..

Thursday, October 8, 2009
Pagi td b4 masa tengah ready nak datang sekolah, aku nampak satu kejadian nie..

Seorang wanita dalam lingkungan 30-an berlari-lari anak tepi jalan..Knapa yek? Aku tengok depan skit..rupanya dia tengah kejar seorang budak lelaki..bila dia dah menghampiri budak lelaki tu, terus dia marah2..ditonjol-tonjolnya, ditamparnya budak lelaki tu..si budak lelaki tu nangis x berhenti, sambil cakap "nak ikut ayah"..ingatkan sudah kat situ ja..tapi si wanita tu tetap jugak marah2, siap ditolaknya budak lelaki tu bila si budak rapat ke sisi..diacah- acahnya ke tengah jalan..kununnya nak ditinggalkan..



Terkedu aku masa tu weh..aku tengok ja la sebab sangka aku mak dia yang marah..tapi sudahnya dari percakapan wanita tu baru aku tau, mungkin itu pembantu rumah.. sian aku tengok budak tu..x tau nak buat apa, aku terus tengok ja budak lelaki tu ditarik pembantu umah(kalau ya lah pembantu umah kan) tu sampailah they all hilang dari pandangan aku..

On the way to school pun aku masih dok teringat kes td..asik dok terpk..ish, macam tu ke keadaan anak2 bila parents dia went to work? or bila budak2 buat perangai?..terus dok teringat, dulu masa aku ada maid..macam tu ke dia treat anak aku..huhuhu!! alahai..siannnye la anak mama..

As a parent, i do understand..ada ketikanya attitute anak2 nie kita x bleh jangka..sometimes ok..sometime buat hal..ya x? dah namanya budak2 kan..persoalannya, bleh ke itu dijadikan alasan untuk buat such things?..sedangkan pada dia kita letak segala tanggungjawab masa kita x da di rumah..erm, niat untuk bagi pengajaran tu pada aku boleh diterima pakai..tapi kalau berlebihan, mungkin x sesuai kot..

Mungkin x semua sama..mungkin ada yang bagus, bertanggungjawab..dan anggap anak2 kita macam anak2 dia..macam sedara aku tu, maid dia dah dekat 12 tahun keja ngan dia..elok ja,dah macam family sendiri...kalau ada yang begitu, alhamdulillah..tapi kalau x, itu dikira macam mana pulak?..subjektif kan??

 Benda2 ini kadang2 diluar kemampuan dan keupayaan kita..kadang2 kita dah do our part as best as we could, tapi still ada yang x puas hati..tapi kadang2 ada yang dah buat keja as best as they could, majikan pulak x puas ati..ya x? memang subjektif kan..?
kan bagus kalau kita semua ada mutual understanding..sesama tolong menolong, dan tau tanggungjawab masing2..betul x?

Sukest!!!!

Sunday, October 4, 2009
Hehehe..!! Suka?..Iya, sangat suka..happy?..Iya, sangat happy..hehehe!! (time nih, sila bayangkan aku tengah senyum sampai ke telinga ya kawan2..hahaha!!) Kenapa?..sebab aku dapat birthday present, yeayy! macam lawak pun ada jugak skit2 sbenarnya..maunya x weh..kalau ikutkan, birthday aku nie lambat lagi..ada la dalam 26 ari lagi..tup2! dah dapat present..hahaha! x kisah la kan..kiranya advance birthday present la..

Actually, aku dah dapat present ni few days lepas, masa hubby balik dia bagi present tu sebab katanya..masa birthday aku nanti dia kena pegi offshore, on duty..x leh balik..so, dia bagi awal skit..alamak, susah2 ja..hehehe!

Apa hadiahnya..? Hehehe..Ni hah..ia adalah...



Seutas jam tangan..

Sebenarnya kan, b4 this aku memang x pernah la ada jam tangan gold colour, serious weh..X PERNAH lansung dalam sejarah pemakaian jam tangan, seumur hidup aku ni!!  Dari kecik sampai sekarang..x pernah ada, so this is the first one lah..and i've fall in love with it just in a blink..i like!

Pelik kan,  b4 this rasa segan nak pilih gold colour sebab aku  rasa macam x sesuai ja..macam x kena ja dengan tangan aku nie..hehehe!! (masa tu x konfiden ok..!) tapi itulah, Hubby kata dia sengaja pilih that one..1st, nampak lain sikit katanya..yup darling! memang lain..2nd, dia suka ngan design tu..sesuai dengan aku katanya..and 3rd, dia nak aku build up skit my confidence level..sebab katanya aku nie suka sangat pk macam2..takut sangat apa org nak kata..and everytime kan bila aku tanya kan, ok ke x bang?..ish, kang apa org kata kang..then dia mesti cakap macam ni kat aku..

 " Ala yang nie, dah namanya manusia..elok sangat pun org kata..x elok pun org kata jugak kan.., jadinya..yang mana patut kita dengar..kita dengar..yang x patut, pekakan telinga ja..kita bukan boleh tutup mulut org pun..maksud abang tu bukannya x payah ambik kira langsung, cuma..biarlah kena pada tempatnya..biar bersesuaian.."

So, sekarang..aku try la sikit2 berubah..take things as positeve as i can..and then sedaya upaya build up my confidence level..slowly la..hehehe!!
 Wish me luck k..

To hubby:

"Abang, tima kasih yek for the lovely early birthday present..
Yang suka sangat!..buat susah2 ja..cewwwaaah!!..
Satu lagi abang, thanks jugak for everything that u've done..for me and for our family..I luv u so much..and always will"

Resdung..

Dah lama hubby dok ngadu ngan aku yang dia x selesa sebab asik rasa gatal2 tekak..terbersin pagi2..then kekadang migrain...dah agak dah mesti resdung dia tu datang balik..actually kan both of us memang dah tau yang dia ada resdung..b4 this dah ok tapi lately macam semakin menjadi- jadi pulak..dulu pernah buat rawatan resdung, kalau x silap aku 2 kali kot..yg guna kertas bakar2 tu..pas buat tu ok skit..

Alkisahnya, semalam masa outing sempat la buat rawatan resdung tu..kali ni kat Uptown Shah Alam..kebetulan pulak ada booth resdung kat situ..apa lagi, terus je hubby kata nak buat treatment..at first, dia nak beli je ubat yg bakar2 tu..then nak buat sendiri kat umah..mintak aku buatkan..huh biaq betui, sudah..! ambik ko!! terbeliak bijik mata aku dengar suggestion dia tau..tapi then aku cakap (menolak dengan sopan yer..hehehe!!)
"Ala bang, terus buat kat situ jer lah.."
"Yang x berani la.."



Bukan apa wehhh..buatnya aku salah buat kang..naya laki aku tu..x pasal2 lain pulak jadinya..ya x? TIDAK! x mau aku ambik risiko tu..NOP! Hubby pun, dah dengar aku cakap gitu terus decide buat treatment kat situ je..selamat skit..hahaha!! Boleh tahan lama jugak kami kat situ tau..and package yang ada pun bagus..treatment + urut muka + ubat + wapkan muka = RM35...Hubby kata lepas buat treatment tu rasa selesa skit..so, kira berbaloi gitu! Ha, pasni kalau ada sesapa yang nak buat treatment resdung, bolehla p Uptown Shah Alam yer..Try sendiri!..

Kursus..course..kursus..course..!!

LADAP lagi! Patutnya arini bleh spend masa ngan family..kebetulan hubby balik dis week..tapi apa nak buat, ada kursus pulak..and course ni pulak compulsory..so, no choice la kan..nasib baik hubby ada kat umah dis week, so aku x payah la nak hantar Naufal kat nursery..kalau x, kesian pulak dia..weekend pun kena stay kat nursery tu..huhuhu!! Hah, LADAP tu apa?? LADAP- Latihan Dalam Perkhidmatan..tu dia!

Focus..focus..focus!

So far belum ada apa2 plan lagi untuk arini..tapi last night, pet sister aku ada ajak we all keluar..temankan dia nak shopping..tp my hubby belum decide lagi nak join ke x..tengok macam mana nanti..

Berbalik pada LADAP nih..actually, b4 this we all ingat LADAP ni dah habis..sebab b4 this requirementnya all teachers kena adakan 5 courses..tup2 kena tambah lagi 2..kebetulan masa pun dah nak dekat cuti kan..so, pihak atasan pun suggested kena buat this month lah..dis week 1, and dis coming week satu lagi..then baru complete! X pa lah kan..think +ve lah, bukan untuk org lain..untuk aku jugak kan..for me to improve myself..ya x?..semoga improve lah hendaknya..hehehe!!

Elleh kak jet..ya..ya ja tu!


Posing b4 balik..

sempat lagi nih..

Selamat Hari Raya!!!

Saturday, September 26, 2009
Erm..rasanya belum terlambat kot kan untuk aku ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin kepada semua..past weeks nie x sempat nak update blog sebab bz ngan mood nak balik kampung..and when dah kat kampung, terus terlupa dengan perihal berblogging nih..heheheh!!! By the way kengkawan, tahun nie giliran beraya kat kampung aku yer..tu yang feel lain sikit tu, hehehe!! Aku balik kampung 2 hari b4 kita raya..tau2 sajalah, bila dah kat kampung..macam2 nak dibuat, ya x?..lagi satu kesian la kat mak aku sebab dia seorang yang menguruskan semua benda kat umah..ayah kan x kuat sangat dah.. :(
Jadinya, kesempatan yang ada tu la aku gunakan untuk buat apa yang patut..boleh tahan letih jugak la..tu pun mak aku dah sempat jugak buat kuih b4 aku balik..kuih fav kami sefamily, biskut arab!..aku dah ckp x payah la buat tapi katanya, kalau x dak kuih tu rasa macam x lengkap ja..makanya, dua kuih mak aku buat..yang lain tu kuih tunjuk je k..aku beli (sebab rasa bersalah la jugak sbenarnya), hahaha!!!

Alhamdulillah..raya tahun nie meriah jugak..tapi kalau semua dapat berkumpul lagi best la kan..soalnya, masing2 pun ada komitmen sendiri ya x?..this year my elder brother beraya kat umah in law dia, kat melaka..and anak sedara aku pulak (anak arwah kakak aku) beraya kat teluk intan dulu, umah opah dia..x kisahlah, yang penting semua happy kan..kan..
Lagi satu, meriah jugak sebab selepas 2 tahun family kami nie huru hara..tahun nie kami semua dapat kumpul semula ramai2..tok, wan, pakngah, makngah, paklang, maklang, pakcik, makcik..semua sepupu, sepapat..wah, aku suka!! Syukur..alhamdulillah..



Keluarga En. Fazli..


Saling bermaaf-maafan..

Semoga syawal ini jugak bererti untuk kengkawan semua ya..
Selamat Hari Raya..Mohon maaf zahir dan batin...

Hampeh kurasa!!!!

Sunday, September 13, 2009
Hah, nie satu lagi penyakit nih! Apakah??? Ni hah, tau maksud Reporter x berbayar?..Talam dua muka?..Tukang ampu? Tukang adu...? erm, aku tertarik nak masukkan n3 nie arini..walaupun aku sendiri x tau patut atau x, sesuai atau x sebenarnya..actually, benda nie dah jadi satu budaya kan? kalau budaya yang elok, x kisah..tapi kalau more to the bad side, x sepatutnya jadi..ya x?

Kenapa aku bincang isu nie..? huh, ada la terkena tempiasnya pada aku sikit2..walaupun tidak secara terang..tapi aku tetap rasa x best sungguh!! sebab?? aku memang x suka jenis2 org yang macam nih..depan baik, belakang kita x hingat punya 'menikam'!!! sungguh hampeh sekali tau dak..kenapala perlu macam tu hah?? let say, kalau kita ada rasa x puas hati ka, x kena di mata atau di hati, kot ada salah silapnya atau di apa2 sajalah lah kan..lebih elok kita berterus terang..ya x?

X tau macam mana? Rasanya, banyak pendekatan yang bleh kita guna..and one of it, kita tegur la kalau betul ada silapnya..memanglah menerima teguran mungkin agak susah diterima kadang2..tapi itu smua depend pada orang and on cara teguran kan..kalau bagi teguran membina rasanya x salah kot..tapi yang menjadi persoalannya kalau teguran tu suka2 nak 'kondem' org, yang menampakkan kita bagus dan orang lain hampeh..x betul..hah, itu memanglah makan dalam..

Fikir2 balik kan, apalah untungnya kalau kita buat macam tu,ya x?..patutnya kita nie saling tolong menolong..dok pulak dalam environment yang sama..jadinya 'dunia' kita tu kecik saja..balik2 bertemu jugak kan..itu sebabnya, yang x betul, kita betulkan..yang bengkok, kita luruskan..tapi syaratnya mestilah kena gayanya..hati pun kenalah ikhlas..sebab kalau niat kita betul, pahala ganjarannya..kalau songsang, sendiri mau ingatlah kan..

Selalunya aku x ambik pot sangat benda2 remeh macam nih..tapi bila kena batang hidung sendiri, aku rasa perlu la jugak luahkan..sebabnya, x kan selamanya nak rasa x best..x kan nak makan dalam ja..melarat pulak nanti..ya x? tapi tu la, aku sedikit terkilan..frust sebab benda kecik diperbesarkan..walhal, boleh dibetulkan..i admit la, aku bukannya maksum..dah namanya pun manusia biasa..mesti la ada salah silapnya..as 4 me, yes..i did learnt a lot from this..next time kena lebih berhati-hati dengan these kind of people..JANGAN TERJEBAK LAGI!!!!



Shoppingggg!!!!

Last friday amik kesempatan pegi bershopping lepas sekolah..dah ada yang ajak..x kan nak lepaskan pulak..kalau nak harap aku pegi sorang2, jangan la harap..nak tunggu hubby balik lambat lagi..and time dia balik tu nanti dah straight nak balik kampung..mana sempat kan..alang2 dah ada yang mengajak..ikut jer la..ada geng baru best skit sopppppiiiiinnngg!!

First tu pegi HAJABA jap, kakak2 aku nih nak beli tudung untuk raya nanti..baru aku tau rupanya, cantik2 tudung kat sana and baju pun ada jugak..b4 this aku ingat HAJABA jual koleksi tudung jer..hehehe, sori ha!! erm, pasal product kat sana pulak..segala jenis tudung ada..dan pada aku biasa lah..dah kalau materialnya bagus, then harga pun mestilah berpatutan kan..so, yang itu x boleh dipertikaikan okey!

Then kitaorang pegi JUSCO..Niat di hati aku nih asalnya nak beli handbag ngan kasut..hehehe!!! tapi dah pusing2 area handbang tu x dak la pulak yang betui2 berkenan di hati nih..sudahnya aku beli kasut ja..itupun aku org yang last sekali beli tau..awal2 semua x berkenan..dah dekat nak balik baru jumpa..dah tu sekali rempat terus 3 pasang ko,ambik! hahaha!! eh, satu tu aku buat pakai biasa ja sebab kasut aku putus..terus pakai ok, memang ciwi..kata orang kedah..hehehe!! yang lain tu nak buat raya,kununnya lah..hahaha!!
Sakan senyumnya yek..hehehe!!

Kak Faida sempat posing ngan handbag dia..aku jeles!! :p

Saja nyibuk time kak TZ ni pilih kasut..hahaha!!

Ni time tengah cari sorang lagi, soping sampai lupa member nih!

Aku nyibuk jugak..ada aku kisah?

Actually ada sorang lagi sepatutnya..that is Kak Jet. tapi time kitaorang sibuk tengok handbag,kasut..dia pulak ke bahagian children..nak beli baju untuk anak and anak sedara dia katanya..so, she missed la time photo session nih took place..hehehe!! sori ha kak Jet..!! :(
Apapun, we did enjoyed ourselves that day..walaupun puasa, tetap happy..yeaayyy!! ;)

Happy Birthday, Dear..

13 September 2009..arini a bit special skit coz today birthday Hubby yang ke-28..tapi tu la..sayang skit la x dapat nak celebrate sama sebab hubby still kat offshore lagi ..nak x nak pun kena tunggu dia balik then only nak celebrate..
X kisah lah kan..yang penting aku dah wish, when he called tadi..a-ah,terbalik!! patutnya aku yang call dia kan..but then sebab dia kat offshore sana and coz aku x leh call dia..dengan sewenang-wenang dan mudahnya! maka, dia la yang kena call aku..hehehe!!!
The King of our hearts..
Happy birthday dear husband...and, here's the birthday song for u, my beloved husband..and the dad to Naufal, of course! :)
Happy birthday to you..Happy birthday to you..Happy birthday to 'Abah..'
Happy birthday to youuu..
(time scene nie tolong imagine kunun-kununnya aku tengah nyanyi ngan naufal k..hehehe!!)
*** To my husband..***
Selamat ulangtahun ke 28 yer..semoga dipanjangkan umur..dikurniakan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki..mama ngan Naufal love u so muchhh..muahhh!! ;)

Buat yang senang ja..!

Thursday, September 10, 2009
Erm..syok tengok org buat menu segala macam untuk berbuka time bulan puasa nih..aku dis week and coming week nie berbuka ngan Naufal ja kat umah..hehehe!! Hubby suddenly kena on duty, so dah pegi offshore lagi ..InsyaAllah, next thursday baru balik sini...
Everyday kan, lepas dah ambik Naufal kat nursery kami berdua memang lepak umah ja..sebabnya bila dah balik umah amatlah malas nak kluar balik..jadinya jangan harap la nak kluar dua-tiga kali..hahaha!!

Bila dah macam tu, sudahnya untuk berbuka aku masak ja..yup, walaupun dok berdua ngan Naufal ja aku tetap masak tau..hehehe!! Tapi, menu yang simple2 ja la..kiranya memang dah habih segan punya menu la..hahaha!! Habih, nak masak macam2 sapa pulak yang nak makan kan..nanti jadi membazir pulak,ya x? Membazir? no..no..no!!! x baik tau.!
Jadi, menu berbuka arini adalah.....
Sambal Telur...
Sayur Campur..
Ini la the whole pic of menu untuk aku berbuka arini..opss, nugget stick tu Naufal punya ok! dia suka nugget tu sebab mixed ngan madu..and jangan x tau k, tadi dekat 4 batang jugak dia makan..sambil2 tengok cartoon "Wordsworld"..
Aku dah tergoreng lama skit tadi..hehehe!! tapi nasib baik dapat diselamat kan..kalau x sian naufal..huhuhu!! itula, tadi sambil masak aku jemur kain..sudahnya terlupa nugget tu atas api..hehehe!! sori ya sayang, mama x sengaja..
***Erm, esok nak masak apa pulak yek???***

Kabel..oh, Kabel !!!

Macam2 hal lah! Kenapa??..Kabel internet untuk connenction kat sekolah aku telah dicuri lagi!!!Hangin jer member2 aku..Mana x nya, WiFi kat sekolah x leh guna..macam aku x terasa sangat la sebab aku guna broadband, hehehe!!! Tapi yang lain tu sentap jugak la kan..
Ari selasa lepas kan year 6 dah start UPSR..so kebanyakkan cikgu2 free..erm,dah namanya free kan..jdnya ada la yang ambik kesempatan nak surf the net sebab kat sekolah skarang dah ada WiFi..lagipun kemudahan dah ada, jadi kenalah gunakan, ya x? hahaha!!..Alih2..dah banyak kali try nak connect x jugak dapat..frust la kan..
aku pun tanya la coordinator computer lab aku, kak Hazlina..
Aku: Kak, apasai internet x leh guna ah?
Kak Na: Ala gee..kabel kita kena curi ar..x leh connect..
Aku: La..patutla..
Ok, itu cerita pasal selasa lepas la kan..susulan dari kes tu, petang semalam kabel tu pun disambung/dipasang (eh,betul ke perkataan yang aku guna ni ah??) balik..jadi bleh la guna semula..tapi..tup2 arini datang sekolah, diaorang cakap malam tadi kabel tu dicuri lagi!!! Ishhkkkk..apa la kan..
Baru ja pasang/sambungkan dah hilang lagi..yang si pencuri pulak, pandai betul la dia usha line..tau ja dia yang org dah pasang baru..x tunggu langsung, terus je sapu..men rembat ja kan..memang x sesuaiiiii tauuu!!!..macam-macam hal la kan..sabar ja lah!

Iftar yang best..

Monday, September 7, 2009
Akhirnya terlaksana jugak..kemarin(semalam) dah plan nak berbuka posa ramai2 dengan member2 sekolah dulu..semenjak masing2 sibuk nie susah sangat nak lepak sama2..nie dah ada peluang, memang x dilepaskan..tapi tu la, ada jugak sedikit ralat sebab x semua bleh join..kalau x mesti lai best..sure lagi riuh rendah!!!!
Family aku..
Antara yang dapat datang..

Erm, tadi kami berbuka dekat Restoran Intai-Intai..nie 1st time aku ke sana..location dia gak tersorok skit tapi the place was not bad..makanan yang ada pun sedap2..kiranya puas hati la makan kat situ..cumanya tadi masa nak solat tu timbul masalah skit sebab bekalan air macam ada problem..and lagi satu aku rasa kalau owner dia buat sinki dekat every station sure lagi best coz x semua org makan guna sudu ngan garfu kan..sebabnya tadi macam adventure skit time nak cuci tangan..hehehe!! apa pun it was only a suggestion..depend pada owner dia la kan..ya x?Restoran Intai-Intai..
(opsss! sori yek..gambar nie blur..aku ambik kat website je..malam tadi terlupa amik la..hehehe!!)


Food yang ada kat sana..sedap...!
Berbalik pada hal kami tadi..riuh rendahnya tetap sama walaupun kami nie cuma ada 9 orang..nie x termasuk ahli2 yang di bawah umur k....hahaha!! Macam-macam topic yang timbul..maklum sajalah kan, dah lama x jumpa..tapi kan, kalau selalu jumpa pun memang riuh jugak..so, x dak beza sebenaqnya..ya tak geng?
Seronok sangat dapat berbuka sama2 tadi..walaupun x lama sangat lepak sebab baby amsyar dah ngamuk..and ada yang nak kerja esok..aku tetap puas hati..sebab we did spent the quality tu time sama2..itu yang penting! harap2 pasnie ada lagi la activity macam ni..kan..kan..kan..InsyaAllah... :)

Apa cerita?

Sunday, September 6, 2009
Sedar x sedar dah 2 minggu lebih kita berpuasa kan..sejap ja..dan aku pun rasanya dah lama x berblogging kan..bukan apa la, lately sibuk skit ngan family activities, sekolah lagi..by the way, hubby aku dah balik dari offshore..sehari selepas aku balik KL nie..that was on 31st August ari tu..Selepas sebulan kat offshore nun, akhirnya dapatla cuti..yeaaayyy!!! Hehehe!!
Jadinya, disebabkan itu jugaklah aktivity berblogging aku nie tergendala sekejap..hehehe!! bukan apa, kekadang tu x ada idea..kekadang pulak x dan (x sempat la tu maksudnya)..balik umah dah letih..kununnya nak masukkan entri baru tapi last2 terlupa macam tu ja..hampeh!!
Sejak hubby balik nie banyak sangat activities yang dibuat..Kata hubby, nak ganti balik la masa yang dah missed..hehehe!! Naufal pun bukan main suka lagi abahnya balik...sikit2 abah, sikit2 abah..dan aku pun lagilah suka sebab rasa macam family kecik aku nie complete semula..hahaha!! Iyalah, kalau x aku ngan Naufal je kan..
B4 this hubby ngan aku dah plan, when he came back from offshore we all nak start buat preparation for hari raya nanti..so, that was what we did la sejak dia balik cuti nih..hehehe!! Shopping..shopping..dan shopping lagi..Bukan apa tau,aku rasa leceh la kalau buat last minute nanti..sure kelam kabut punya..lagipun, hubby nanti nak balik base..next wik baru balik sini lagi..
Basically, preparation untuk aku sekeluarga ni dah halfway complete..mana yang sempat beli, kami beli dulu..yang x dapat tu terpaksalah hold dulu..for the time being, nie kami tengah uruskan barang2 Naufal..casual wear dah beli..sekarang tengah carikan dia kasut, iyalah..yang berkenan di hati dah x da saiz..yang x berapa berkenan ada la pulak..heheheh!!
Dah tu, satu lagi bab baju melayu si kecik, aku ralat jugak sebenarnya..sebab earlier aku dah beli kain nak tempah..untuk hubby and Naufal lah..tapi last2 nya, siap baju hubby je..kata tailor tu Naufalnye x leh buat bla..bla..bla..so, sudahnya sekarang nie kenalah beli yang ready made..apa nak buat kan..huhuhu!
X pa, kami akan usahakan jugak supaya dapat apa yang dihajati..hehehe!! Moga2 berjaya la kan..InsyaAllah..


Merdeka, Merdeka, Merdeka!!!

Sunday, August 30, 2009
Alhamdulillah, tahun nie kita akan menyambut hari kemerdekaan buat ke sekian kalinya..Walaupun x lahir dalam zaman perjajahan tu, tapi tetap dapat rasa semangat nak dapatkan kemerdekaan tu..dari mana? dari cerita tok nenek kita..orang2 lama yang masih ada lagi..Itu semua membantu kita memahami apa sebenarnya erti kemerdekaan kan.. Tapi kan, walaupun kita dah lama merdeka, aku rasa sedikit sebanyak jajahan itu masih ada..kalau x dari segi fizikalnya mungkin dari segi yang lain pulak..ya x?
Malaysia memang dah maju..Itu x dinafikan..Tapi perasan atau tidak, semakin maju kita semakin banyak dugaan yang datang..macam2 gejala yang timbul kan..bukannya kemajuan itu x bagus, tapi alangkah baiknya kalau kemajuan kita ini seimbang dalam semua segi..betul x?
Apa pun, kita serahkan pada yang lebih arif tentang pentadbiran negara kita ni untuk menanganinya..dan selaku rakyat, tanggungjawab kita pulak ialah turut sama membantu ke arah mencapai matlamat negara kita..wujudkan SATU MALAYSIA!
Kibarkan Jalur Gemilang!!

Kepada semua pejuang2 kemerdekaan,

Terima kasih di atas bakti dan semangat juang yang telah dicurahkan..disebabkan perjuangan hebat itu kami berpeluang merasai kemakmuran yang ada sekarang..Semoga anda semua sentiasa diberkati dan dirahmati Allah s.w.t..

Kepada semua rakyat Malaysia,

Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-52..Semoga Malaysia akan lebih makmur, aman damai dan sejahtera sentiasa..

Dah lengkap!

Saturday, August 29, 2009
AKHIRNYA!!!..Last thursday aku pegi KMC (Kedah Medical Centre) ngan Naufal, mak aku and 2 anak sedara ku yang sibuk nak ikut...hahaha!! Tujuannya ialah untuk settlekan scheduled immunisation or vaccination needed for Naufal..H, yang lain tu tukang teman ok!..ya lah, selepas berapa kali tertangguh..akhirnya selesai sudah siri imminusation untuk dia..so now, dia punya injection untuk vaccine semua completed already..alhamdulillah..

Selesai sudah!
Pegi sana awal la jugak tapi disebabkan orang yang ramai..makanya, dah dekat kui 12.30 baru everything settled..Jenuh jugak melayan si Naufal sebab before dia punya turn, x hingat punya ligat dia main kat waiting hall level 2 tu..riuh rendah ngan suara dia ja..
Memula tu aku risau jugak nak bawak Naufal ke sana...serba salah ja rasa..nak pegi takut jugak dengan kes H1N1 tu..tapi kalau x pergi, then macam mana ngan scheduled immuniisation tu pulak kan...Sudahnya, lepas dipertimbangkan..aku pun tawakal ja lah..redah jer!!

Erm, actually kan..rasa lawak pun ada jugak masa kat sana..ya la, lawak bila aku pakaikan Naufal mask tu..ya la, for us macam some sort of protection la untuk dia kan..nak2 lagi tempat tu kan open area..kenalah alert skit..precaution kan..
At first dia memang menyerah ja..menurut perintah! tapi bila dah lama sangat menunggu, mask ke mana..dia ke mana..budak2 kan..biasalah..hahaha!! Kita yang tua ni pun kalau pakai lama2 rasa rimas inikan pulak budak2 macam Naufal tu..! Ya x?


Time tengah ok lagi nih!

Hilang sudah!

Apa pun aku dah lega sebab setidak-tidaknya, 1 hal dah settled..x la rasa risau sangat like before..hehehe!!

Alhamdulillah..akhirnya!

Saturday, August 22, 2009
Dengar sini orang kampunggg!!! Alhamdulillah aku dah selamat sampai di tanah kelahiran terchenta..Kemarin (semalam da..) lepas sekolah, siap barang skit..ambik naufal kat nursery then terus gerak..diriku ini dengan nekadnya balik kampung berdua dengan co-pilot ku yang kecik itu..hahaha!!
Alhamdulullah..sepanjang perjalanan Naufal memberikan kerjasama yang bagus..Agak2 dia boring tu aku stop jap kat hentian..rest jap, then sambung balik..Tapi jangan x tau ya rakan2, kereta aku dah jadi macam tempat apa ntah..apa tidaknya kan..dengan airnya, roti, biscuits, snacks..coco-crunch..pendek kata, macam2 ada!!
Dah dekat alor setar dah baru Naufal macam dah x tahan..x nak dok kat seat dia dah..dia nak nyempit kat tengah2..nasib baik ada tempat letak tangan in between tu..kalau x jenuh aku..hehehe!! Tapi tu la..punyalah focus+ nervous dengan trip nih..satu habuk pic pun aku x ambik..kalau x, bleh upload kat sini..bleh tengok gaya Naufal yang macam2..hehehe!!
However, aku upload gak pic Naufal on his car seat..Gambar nie lebih kurang la ngan aksi2 dia masa kat dalam keta tadi..Tapi these pictures taken few days before kami balik kg..masa nie aku ambik dia kat nursery..:)


Muka serious x hingat..al maklum lah, baru bangun tidoq!

Sadis ku rasa..

Wednesday, August 12, 2009
X sukaaaaa!!! Kenapa?..Kisahnya, dok plan cantik punya nak balik sambut puasa kat Kedah cuti sekolah nih..Kiranya sekali la satu family sebab b4 this Hubby kata dapat balik b4 puasa ni..Tapi apa kan daya..Tadi dapat kol from him stating x dapat balik coz kena continue dengan job yang x siap b4 this..sadis weii..frust pun ada nie..Masa aku dapat kol from him tadi lebih kurang pukul 10.30 gitu..dan bermula detik itu tergugat lah mood aku nie sepanjang hari..sampai skarang ni hah! huhuhu!!
Bukan apa sebenarnya, last year x dapat balik kedah masa puasa..betui, sekali pun x sempat sebab dia offshore jugak and kebetulan waktu tu aku pun x cuti..so, this year ingat dapat la balik kampung sesama..rasa puasa kat sana..memang la aku mungkin akan balik jugak sebab cuti sekolah, tapi kalau ada Hubby kan lain skit rasa kan..baru rasa complete la gitu..
Aku ni kan,rasa marah pun ada..sedih pun ada..kesian pun ada jugak..kiranya macam2 la..tapi lagi terasa sakit hati nih sebab x bleh nak buat apa..ya x? Itu sebab aku dah cakap tadi kat Hubby..nak buat macam mana bang, dah keja..x suka pun kena terima jugak la..alahaiiiiii....!!! Aku pun x mau dia stress kat sana just sebab x bleh balik ni..Lagipun, InsyaAllah i can manage..Have to la kan..Nak buat macam mana lagi dah..
So, sekarang nie aku tengah cari solution la nak balik kampung cane..
1) Drive kah?
Kalau drive..aku sorang je, x heran la sebab selalu aku buat..ni dengan si kecik ni sekali..ishhh! memang la dia bleh dok kat seat tapi x boring ka dia nanti..lama jugak tu..x kan aku nak rempit pulak kan
2) Naik flight kah?
Sebenarnya kan..ish, malu nih weiii..Aku x pernah nek flight!!! Tapi memang nak try jugak sebab so far bila plan mesti x jadi..hahaha!!
3) Or x lepak KL je..
Alahaii..sure sedey gila dok seminggu kat sini..Sure jeles ja nanti kalau member2 cita depa balik kampung..huh! Udahla cuti, puasa lagi..Aku berdua ngan Naufal jer..boring..ishhh..ishhhh!!
**** Maka, apakah? Any suggestion? ****

Ujian Bulanan..

Tuesday, August 11, 2009
Hem..arini pupils dah start their 2nd monthly test..starting 11hb until 13hb nih..hopefully they all bleh jawab semua papers tu..early in the morning tadi aku dah kena 'jaga' satu kelas untuk paper BM(Pemahaman)..so, sekarang nie aku rest la..after resest nanti baru straingt on duty sampai balik.. :)
Tenang..tekun menjawab soalan..
Fokus..fokus..dan fokus..!
Walaupun suasana x secure (ancaman kesihatan gitu kan)..tetap bersemangat..!

Hactic sangat!!

Monday, August 10, 2009
Last wik memang memenatkan weh..maunya x..straight keja !! Kisahnya kan..on Saturday tu pihak sekolah adakan ceramah "Guru Cemerlang" then Saunday tu aku ada SBT pulak.. So, Satuday morning tu aku terpaksalah hantar Naufal kat nursery lagi..sian.. :(

Habis ceramah, aku terus balik..dalam pukul 2 lebih tu aku amik dia..itu pun after aku settle bershopping barang2 dapur..barang-barang kelengkapan Naufal..hehehe!! Memula tu ingat nak bawak dia sekali tapi teringatkan kes2 H1N1 tu..terus kensel!!
Lagipun aku dah dapat agak..time tu dia mesti tgh tido..jadi x nak la ganggu dia kan...karang mengamuk pulak..aku jugak yang susah nanti..hehehe!! Sebenarnya, aku x pernah bawak Naufal everytime aku ada kelas..tapi last Sunday tu aku malas nak hantar dia ke nursery tu..bukan la berkira nak bayar OT sebab Sunday nursery tutup, tapi aku macam rasa kesian ja kat Naufal..x kan nak biar dia sesorang kat situ..ya x?
Sudahnya, aku bawak dia skali ke sekolah..hahaha!! actually kan, b4 this Naufal x nak duduk kat carseat..masa baby dulu ja dia nak..then 11 months onwords tu x nak dah..tapi semalam tu aku tawakal je,letak jugak..and suprisingly, dia ok ja..behave sangat..dan aku pun apa lagi kan..dapat lah drive dengan tenang..;)



Ni masa Naufal 9-11 months dulu..behave lagi waktu nih..hehehe!!

Semalam kelas aku tu 4 hrs.. alhamdulillah Naufal x buat perangai sangat..dia buat hal sendiri ja..main sakan..nak pulak ada yang rajin melayan kan..naik tocang la dia..bayangkan, dari pukui 7.20 dia bangun, sampai la kul 12.30 tu baru dia tidoq..habis kelas, masuk dalam keta..terus dia tido sampailah balik umah..sampai pukul 2.30 lebih baru dia bangun balik..hahaha!! memang nampak sangatlah dia letih!..


Aksi Naufal kat kelas mama!
**** Nasib baik la itu kelas yang last..kalau x, sian la Naufal.. ;) ****

Apa itu Jerebu?

Thursday, August 6, 2009

Jerebu merupakan fenomena atmosfera yang berlaku apabila debu, asap dan zarah pencemaran lain mengaburi kejelasan langit.Fenomena ini biasanya terjadi jika zarah, debu dan asap berkumpul pada hari yang kering. Zarah-zarah kecil ini berkumpul di paras rendah atmosfera dan akan mengaburi pandangan dan mungkin menyebabkan masalah pernafasan. Jerebu tebal juga dikenali sebagai asbut.Antara sumber utama jerebu ialah kebakaran hutan, kebakaran gambut, pembakaran terbuka serta asap perindustrian dan kenderaan.
Dilihat dari jauh (seperi dari kapal terbang), jerebu biasanya kelihatan sedikit keperangan. Namun dari dekat, ia berwarna putih seperti
asap.


Indeks Pencemaran Udara (IPU) merupakan salah satu cara untuk mengetahui tahap teruknya jerebu. Ia melibatkan pengukuran kuantiti zarah halus merbahaya seperti karbon monoksida, sulfur dioksida, nitrogen dioksida dan ozon.


Pengelasan tahap kualiti udara mengikut IPU adalah seperti berikut:

Nilai IPU/Kualiti udara
0 - 50
Baik
51 - 100
Sederhana
101 - 200
Tidak sihat
201 - 300
Sangat tidak sihat
301 - 400
Berbahaya
401 - 500
Sangat berbahaya
Lebih 501
Darurat


Jerebu boleh menyebabkan masalah kesihatan terutamanya kepada:
  • Kanak-kanak.
  • Orang tua
  • Pesakit lelah dan penyakit pernafasan lain
  • Perokok

Antara gejala akibat pendedahan kepada jerebu ialah:
  • Iritasi kerongkong dan batuk-batuk
  • Kesukaran bernafas atau hidung tersumbat
  • Iritasi di mata serta mata yang merah
  • Kulit terasa gatal


Antara perkara yang boleh dilakukan untuk mengelak masalah-masalah di atas ialah:

  • Jangan keluar rumah serta tutup semua pintu dan tingkap
  • Pakai topeng muka yang mempunyai penuras jika terpaksa keluar
  • Kurangkan pengunaan kenderaan terutama motosikal
  • Sentiasa basuh bahagian yang terdedah; mandi
  • Selalu minum air
  • Sediakan ubat jika anda mempunyai penyakit pernafasan


*** Ihsan dari Internet: Wikipedia-Jerubu*** :)

Risau.. :(

Pagi tadi masa on the way nak ke sekolah..sempat dengar berita.."Kadar IPU jerebu di beberapa tempat berada dalam paras bahaya.." Dengar lagi.."Kawasan2 tersebut antaranya, di Kuala Selangor, ....." Huh, Kuala Selangor?..Dekat la tu..dekat sangat la dengan aku..bahaya!
Memang tau, kalau pagi kan dah kul 7.30 pagi tapi still macam pukul 6.00 lebih..drive pun x nampak..berkabut sangat..gelap je..macam nak hujan pun ada jugak..Ish, risau la sekarang nie kan..Macam-macam yang melanda kita nih..Mana dengan H1N1 yang dah semakin merebak..Kalau x salah, latest pagi tadi aku dengar dah 13 orang terkorban..
Sudahnya hal H1N1 belum reda..Nie dah tambah dengan masalah Jerebu pulak..memand teruk betul cuacanya..macam mana la x demam, batuk, selsema..cuaca dah x menentu gitu..udara pun x bersih..huhuhu :( Aku bukan apa, risaukan si Naufal tu jugak sbenarnya..Dia tu kalau kena selsema..susah sangat nak baik..sekarang nie dok batuk..dah ambik ubat tapi x hilang2 lagi..ish! Bila dah dengar macam-macam nie rasa x best la..Nak jalan2 pun rasa nak kena berjaga-jaga..Hati pun sentiasa rasa x secure..ya x?

A gift, a suprise!

Wednesday, August 5, 2009
Ops, lupa pulak aku nak update kat sini..hehehe!! Ingat x ada entry lepas pasal jam tangan yang kununnya rosak tapi x jadi tu..Ha,last wik masa Hubby balik dia ada bagi present..suprise katanya..Tapi, presentnya tu lain skit dari apa yang aku spot..walaupun x terpikir dek kepala otak aku, tapi aku tetap suka..tetap menerima dengan tangan (kalau x jatuh plak karang!) dan hati terbuka (ai..dah suka memang la terbuka hati kan)..hahaha!! Nak tau apa?
Jeng3!! Ni hah si merah menyala.. :)
Tanya gak dengan hubby kenapa merah?..Aku garang ker? hehehe!!! Tapi kata hubby, warna yang aku suka tu x da stock..habis, so merah ja at that particular time yang ada..lagipun pada mata dia compare dengan warna lain..this is the best choice!


Merah pun ok apa! Berani gitu, hahaha!! Erm, actually aku x kisah sangat bab warna nie sebab pada aku apa saja yang Hubby bagi aku tetap suka..:) Thanks, abang! Tanya jugak kenapa laptop?
Dia jawap antara sebabnya ialah:
  • saja suka2..
  • laptop aku dah lama..outdated + suka rosak!! huh!..
  • yang nie ringan skit..senang nak usung sana sini..
  • yang nie advanced skit.."Yang kan suka berblog, bleh update bebila ja" hehehe!!..
Memang betul jugak apa yang Hubby kata tu..laptop aku yang lama tu memang banyak problem lately..Antaranya:
  • kekadang tu tengah buat kerja, padam tiba2..
  • cepat panas..guna sekejap jer dah panas..kalau guna cooler tu baru ok skit..
  • kabel pun problem, seingat aku dah 3 kali aku tukar dianye kabel..
  • suka hang..tensen!
***To Hubby: Thanks abang sebab belikan laptop baru..sayang abang!! ;) ***

Kembali ceria!

Alhamdulillah..segalanya sudah selesai..Now dah back to KL semula..My Hubby pun dah balik offshore..Alhamdulillah, demam dia pun x da dah..Ok, lupakan yang tu kejap sebab the best part sekarang ni is about Naufal..

Macam nie..Isnin lepas, on the way balik from Kedah tu singgah Ipoh jap..Niat di hati nak tengok Naufal..dah lama x jumpa..Tapi tu la..lain dirancang lain pulak yang jadi..instead of just visiting, alih2 terus ambik Naufal bawak balik KL..drastik sangat! Actually aku pun terkejut ngan decision hubby tu..sebab tiba2 ja..


Bila aku tanya dia cakap:
Aku:
Eh, kenapa bang..Betul ke ni bang..?
Hubby:
Betul la..Abg rindu sangat ngn Naufal..Nak stay lama skit..Nak tido ngan dia..
Aku:
:) sweet ja rasa
Hubby:
Lagi pun Abg sian dengan Yang..malam2 nangis..teringat Naufal..Abg dah jauh..
Aku:
La..Yang ok..(dalam hati touching nya..)
Hubby:
X pa Yang..Abg tau..Kita bawak balik yek..
Aku:
angguk kepala dan :)


Masa tu aku rasa macam nak lompat ja..seronok sangat rasa..sebab b4 this Hubby aku macam x setuju aku hantar kat nursery..bukan apa, dia rasa Naufal lebih terjaga di kampung, compare dengan duduk kat nursery..Selain nursery, we all kalau boleh nak hantar rumah pengasuh, tapi kat area aku nie x da orangnya..yang dekat umah aku tu, dia dah jaga 11 orang..x kan la aku nak tambah sorang lagi..kesian pulak Naufal nanti..

Berbalik pada cerita bawak balik Naufal td..Masa tengah packing2 barang tu mak mertua aku tetiba ja nangis..aku x pelik la bab tu sebab aku tau..dia mesti susah nak lepaskan Naufal sebab dah lama Naufal duduk dengan they all kan..memang la sedey..dan pada aku pulak, sebenarnya bila tengok keadaan tu rasa bersalah pun ada..aku faham perasaan sedey tu macam mana..

Tapi, aku kat tengah2..sian dekat Hubby sebab kadang2 bila dia balik, Naufal kat kampung..nak jengok cuti sekejap..x sempat..dia sedey..then kesian dekat mak mertua sebab dia pun dah sedey, sayang nak lepas Naufal balik.. :( Aku siap tanya Hubby lagi..betul ker x tindakan kami ni..Tapi, kata Hubby..Kalau x sekarang bila lagi..nanti lagi susah nak lepaskan..jadi, baik sekarang..makanya aku ikut la kata dia..



Gambar terbaru Naufal..taken last tuesday.. ;)
So, sekarang life aku semakin terisi balik sebab Naufal ada sama ngan aku..secara automatiknya, aku x sendiri lagi di KL ni..ada Naufal temankan..dan pasnie kalau Hubby balik, x da masalah lagi sebab Naufal dah stay sekali ngan aku..yeayyy!! InsyaAllah, walau sesibuk mana pun lepas nie, aku akan cuba buat yang terbaik demi Naufal..ok, sayang!! Ops, lupa pulak..kat umah aku sekarang ada sorang lagi la..Si Faten! Kebetulan dia pun dah dapat job kat KL..so, tambah lagi sorang kat umah..:) aku suka!!
By the way, arini 1st day Naufal kat nursery..masa aku hantar pagi tadi dia nangis..(pagi tadi aku dah syahdu wei bila dengar..dia kata "ma, itut.." sambil nangis..huhuhu!!) Ya Allah, kuatkanlah hatiku ni..erm, think +ve la kan..maybe dia x biasa lagi kat sana..hopefully, lepas nie dia ok.. :) InsyaAllah..